Kategorier
13 kjappe Homebrew Interviews

13 kjappe med Kjetil Vågen

BR beklager: I forbindelse med RØL 2019 snakket vi med Kjetil Vågen fra Monokkelen Hjemmebryggeri. I en karantenerelatert opprydding, oppdager vi nå at vi har glemt å publisere intervjuet!

Kjetil forteller her – endelig – om hvordan man ikke lykkes i NM i hjemmebrygging, hva som er viktigst av branntilløp og tørrhumling, og om forholdet mellom ambisjon og realisme.

1. Hvordan startet interessen for øl?
Interessen for øl starta når vanlig pils blei litt kjedelig. Fekk smaka ei Lucky Jack, og den var inngangsporten til ein spennende verden innafor surt og bittert. Som dei fleste andre her førte dette til ein nyskjerrighet om me faktisk klarte å lage eget godt øl. Sannsynligvis er dette bare ein måte å kamuflere ein gryende 40-årskrise, men me lever godt med det.

Kjetil, til venstre, sammen med Stian og Johnny fra Monokkelen på RØL i 2018.

2. Hvordan begynte du med brygging?
Me er tre sammen som relativt nylig har starta å brygge ilag. Brygging var eit nytt område for meg, medan både Stian og Johnny har brygga litt tidligere med andre.

Det var i grunn eit arrangement der eg hadde lyst til å stille med eget brygg som var triggeren for vår produksjon, men me har fortsatt i samme tempo i etterkant.

3. Har du deltatt i konkurranser og har dere noen meritter?
Som nybegynnere har me ikkje ei lang merittliste å komme med. Me leverte inn til NM i år, og fekk grei tilbakemelding og gode tips for veien videre. Men det blei verken pokal eller medalje på oss. Unntaket er jo sjølvsagt den egne kåringen som foregår underveis i bryggeprosessen. Stort sett uten unntak lager me verdens beste øl, og har dette som utgangspunkt fram til det motsatte er bevist. Dessverre trer realismen inn litt etterkvart.

4. Hva ved brygging er det som fascinerer deg mest?
Eg trur kanskje det det kjekkeste er å forbedre prosessen.
Me finner stadig mindre forbedringer på oppsettet vårt som utnytter råvarene maksimalt. Her er det mykje informasjon å hente blant medbryggere som villig deler sin kunnskap og erfaring slik at nybegynnere ikkje trenger å begå alle nybegynnerfeilene som finnes. Det er veldig tilfredstillende å gjenkjenne ein feil / svakhet i brygget, legge om oppskrift eller prosess og få eit bedre resultat.

Når det gjelder utstyr så finnes det også vanvittig mykje kjekt på markedet. Bryggeoppsettet har blitt utvidet med relativt mange små og artige gadgets siste tiden.

Eg såg ein kommentar fra ein medbrygger som eg kjente meg godt igjen i: “Det verste som kan skje er at eg faller ifra, og at kona selger utstyret brukt for den summen eg oppgir at eg har brukt”.

Garasjen er nå nyinnreda med bryggeseksjon, og det er lite plass til bil. Her er det mykje kjet, og spesielt fornøyd er me med Starsan- og CO2-distribusjonsnett i skjult anlegg. Ikkje nødvendig, men veldig kjekt.

5. Hva slags utstyr brygger du med/på?
Nå brygger me på ein Grainfather Connect kompaktmaskin, men me kombinerer denne litt med eit større Herms oppsett. Dette for å kunne brygge 1.5 batch, og også for å kunne ta to ulike brygg på samme dag.

Me har også benyttet Fermentasaurus og gjæret under trykk. Dette har gitt oss relativt stabile resultater, og nå venter me spent på versjon to som kommer i juni.

6. brygger du helst alene eller sammen med andre?
Som sagt er me tre faste som brygger ilag, men det er alltid kjekt når andre blir med.

7. Er du medlem av Norbrygg eller en annen bryggeforening?
Eg er medlem i Norbrygg, og setter pris på gode tilbud og arrangement. Spesielt muligheten for å få brygg vurdert av trente øldommere er interessant. Dette kommer me til å benytte oss av framover nå som dei største feilene er luket bort, og me trenger hjelp for å bli bedre.

8. Hva foretrekker du å brygge og hvorfor?
Me har vore relativ kjedelige fram til nå på type øl som me har brygget. Det går stort sett i IPA eller NEIPA, men nå ønsker me å utvikle repertoaret litt.Neste brygg blir sannsynligvis ein Kettle Sour IPA, og me vil forsøke med ein pils bare for å sjekke at me får dette til. Videre er mine medbryggere relativt glad i Stout, slik at det gjerne blir nokre forsøk i denne retning på sikt.

9. Hva er den største bryggetabben du har gjort?
Me gjer masse små feil, men har ikkje hatt dei største og flaueste feila enda under brygging. Men eg dumma meg ut med NM-brygget i år [2019]. Me brukte enorm nøyaktighet under bryggeprosessen, og målte opp alle ingredienser med enorm presisjon. Stoppeklokke blei benyttet, og alt var nøye monitorert. Men når brygget er ferdig, presterer eg å merke feil fat under overføring, og klarte å blande sammen to ulike typer. Då hjalp det lite med nøyaktighet under brygging.

10. Hvordan reagerer omverdenen på denne altoppslukende hobbyen?
Familien er greie med meg, og er mest glad for at eg også kan ha ein hobby, men det er relativt tidkrevende å brygge øl, slik at det blir nå ein kommentar innimellom. Spesielt datter på 10 år kommer med nokre små artige stikk til meg.

Ein gang var det ein svak brennlukt på jobben til kona. Grunnet min bakgrunn som elektriker, og ugunstig tidspunkt, avtalte me at eg skulle komme bort og sjå om eg fant årsaken. Eg holdt på med litt tørrhumling, og avslutta dette på ein ryddig og trygg måte. Dette fekk dotter mi med seg, og kom med følgende kommentar:
“Eg ser prioriteringen din: Øl først og mamma og brann etterpå.”

11. Beste tips til nybegynnere?
Beste tipsene til nybegynnere er å prate med folk som villig deler sine erfaringer. I tillegg er det viktig å prøve seg fram, og ikkje vera redd for å teste ny ting.

12. Hva er det beste ølet du har brygget – og kan vi få oppskriften?
Det beste ølet har me med oss i dag [På RØL 2019]. Det er Gjedda I Sivet, ein dobbel IPA/NEIPA-variant.

Oppskriften er selvfølgelig ikkje hemmelig, men den er nå rimelig basis. Me kjører ein maltbase med mykje Golden Promise, men også med gode havre og flaka hvete for å få den tåkete. Når det gjelder humler så har me hatt best resultat med få humler, eller når ein av smak-/aromahumlene får dominere.

Denne varianten er svært Citra-dominert, men det er også små mengder Simcoe, Amarillo og Enigma i den.

Me er ikkje heilt i mål med forholdene, og kommer ikkje til å klone den sjøl, men med litt tilpasninger kan den bli bra.

13. Hvis du måtte holde dere til en øl resten av livet, hva ville du ha valgt?
Dersom eg måtte velge, hadde det blitt ein av Tasty Juice eller Supersonic fra Lervig, men det er mange lokale bryggeri som lager fantastiske øl. Men eg/me har ein tendens til å havne på Supersonic som favoritt. Bruk av råvarer til egne brygg blir også litt påvirket av dette.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.