Kategorier
Breaking News Brewery

Jåttå tenker store tanker

Det oppgraderes på Jåttå Gårdsbryggeri. Og snart kan du kjøpe take-away Jåttå-øl der også.

Til nå har gutta på Jåttå begrenset seg til 1280 liters batcher, som blir til ca 1000 liter ferdig øl, men nå rykker de opp en divisjon. Fra Q-Meieriene, via en gård på Hognestad, har de anskaffet to 2500 liter melketanker som de har gjort om til nytt meskekar og nytt kokekar.

Kristoffer med de to nye karene

Når vi treffer Kristoffer, Marius og Stian – Vegard var ikke til stede – på bryggeriet, så er de glade for at de gamle karene nå er brukt for siste gang.

“Vi kan brygge dobbelt så mye øl på omtrent samme tiden”, forteller Marius. “Og når vi får en ny pumpe og større kjøler, kan vi pumpe den ferdige vørteren fra kokekar til gjæringstank på kanskje bare 15 minutter mot 45 minutter i dag. Det vil gjøre en stor forskjell for oss.”

Nytt og gammelt meskekar

Det har vært mye arbeid å få de nye karene på plass. De kom ikke akkurat i ferdig tilstand, så det har blitt endel sveising og mekking før de nå snart er klare til å bli tatt i bruk. Mellom karene skal det monteres en arbeidsplattform, og så må det installeres en ny skrue for transport av knust malt fra messaninen til meskekaret.

I tillegg måtte gulvet forsterkes med en kraftig stålbjelke for å tåle vekten. Så det gjenstår litt arbeid før det nye brygghuset kan produsere deilig vørter.

“Vi er glade vi ikke lenger trenger å spa mesk ut av meskekaret. Nå kan vi bare sette en dunk under luka og la skovlene dytte den brukte mesken ut.”

Alt blir enklere med det nye, store meskekaret. Spesielt blir det enklere å brygge sterkøl.

“Vi kan brygge store batcher av pils og slikt som det går mye av hele tiden, mens vi også kan brygge småbatcher”, forklarer gutta.

Gammelt kokekar

Det gamle kokekaret, som var blitt utvidet to ganger opp gjennom årene, er på vei ut. Mens det nye er elektrisk, var det gamle gassfyrt.

Nytt kokekar

Kristoffer forklarer at da de bygget ut bryggeriet i fjor, så tilrettela de for elektrisk bryggeutstyr. “Vi har planlagt dette hele tiden.”

Nye gjæringsdunker har de også investert i. Ute på tunet står det tre 3500 liters tanker som snart kan tas i bruk.

“Med det gamle utstyret måtte vi brygget tre ganger for å fylle en av dem!”

Nede i kjelleren er det allerede fullt med gjæringstanker, så de har ikke helt bestemt seg for hvor de nye, store tankene skal stå.

Bourbonfat har de også stående. På dem er det 600 liter av en helnorsk stout. Den blir meget eksklusiv, når den en gang slippes.

“I tillegg trenger vi plass til gårdsutsalget vårt”, smiler Kristoffer. Jada, i likhet med LERVIG og Salikatt har Jåttå Gårdsbryggeri fått tillatelse til å etablere sitt eget ølutsalg.

Øllageret er også rimelig fullt

“Men vi vet ikke når vi får til å åpne det”, forklarer Marius. Det er for travelt for tiden. I tillegg til brygging og bygging – mer bygging enn brygging – så går baren så det suser. Marius: “Vi er booket opp til godt ut i april.”

Gutta har også kikket på priser på et nytt anlegg for boksfylling, men den investeringen må vente.

“Vi har også annet nytt på gang, men det får vi ta ved en annen anledning”, avslutter gutta over et glass at deres nye nepeøl – Dei Jaatun Og Næba – som med sine 2.5% ABV kan bli en stor hit så snart været blir varmere.

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.