Kategorier
Homebrew Interviews

Tour des Brasseries

Lørdag 2. september inntar hundrevis av øl-glade mennesker Randaberg sentrum – på sykkel! Arrangementet de valfarter til heter Tour des Brasseries – et sykkelritt der øl, hjemmebrygging og store smil erstatter XL1, kondomdrakter og fråde rundt munnen.

Brewolution Rogaland har vekslet noen ord med Kim Veland, en av ildsjelene bak arrangementet.

BR: Hvem er det som står bak Tour des Brasseries
Kim: Vi er tre hjemmebryggerier fra Randaberg som arrangerer Tour des Brasseries. Lystig Brygg (Hans Kristian Andersen, Eivind Wigestrand Eriksen og Sindre Wigestrand), Wagon Wheel Brewery (Bjørn Vistvik, Helge Rygg og Runar Mehl Teigen) og Bratwurst Brygghus (Kim Veland, Ingve Lerang og Kenneth Husebø).

BR: Hjemmebrygg og sykkel…. Her må det være en historie; Hvordan ble konseptet til?
Kim: For noen år tilbake hadde vi vår ukentlige klubbkveld hvor vi smaker og diskuterer forskjellig hjemmebrygg og kjøpeøl. Vi pratet litt om at det nå var mange på Randaberg som hadde begynt å brygge øl hjemme, og at det hadde vært kjekt å få smakt på alles øl. Men hvordan skulle vi få dette til? Skulle vi få alle til å møtes en plass og utveksle øl, eller skulle vi dra hjem til hver enkelt? Vi fant ut at det å sykle rundt og smake var den beste løsningen. Noen foreslo at vi kunne ta en lørdag, starte tidlig og ta runden (eller touren) rundt til alle og avslutte med en kjempefest. Så var ideen plantet.

BR: Hvor mange år har dere gjennomført arrangementet, og hvordan har det forandret seg siden oppstart?
Kim: I år er det fjerde året vi gjør dette. Første året så var vi 56 stykker som syklet en liten løype med 4 stopp. Bygdebladet var også med. Mye regn og vind var det denne dagen, men for en utrolig herlig gjeng med godt humør som koste seg gjennom dagen! Vi hadde til og med en innlagt spurt (styrt) i løypa. Her ble det delt ut Jegershots. Vi fant vel ut at det ikke var behov for dette når vi hadde så mye godt øl. Etter dette ble vi kontaktet av enormt mange ølglade mennesker som ville være med neste gang vi skulle gjøre noe liknende. Så vi ble enige om å arrangere Tour des Brasseries året etter også. I 2015 økte vi antallet deltakere til 180 stk og delte oss inn i 3 grupper. Blå, sort og rød. 60 stk pr gruppe. Billettene forsvant på under to uker. Hvilket monster hadde vi skapt? Det ble en solrik og varm dag. Vi hadde «sirkeltrening” på 3 forskjellige stopp med mye knallbra øl før vi alle samlet oss på en siste fjerde stopp. Deltakere fra hele Rogaland kom. Ja, det kom til og med en med fly fra Oslo. Rogalands Avis hadde en artikkel om oss. Nok en gang ble vi kontaktet i etterkant fra enda flere folk som ville være med. I fjor utvidet vi til 220 deltager på 3 grupper. Billettene forsvant på 4 minutter. Vi var målløse… Men vi klarte å gjennomføre touren igjen, uten store utfordringer. Vi hadde igjen 3 stopp på rundgang før vi samlet oss på låven der vi brygger, som var fjerde og siste stopp. Masse godt øl og en utrolig fin gjeng å være sammen med. Ikke ett surt fjes å se hele dagen. I år har vi utvidet med en stopp og vi blir 320 deltagere. Vi gleder oss masse!

BR: Ryktene vil ha det til at det ble utdelt en klatretrøye i 2015, da noen hadde stått og trødd opp en bakke. Kan dette bekreftes eller avkreftes, og blir det noen gang en gul ledertrøye?
Kim: Delvis riktig. Før vi startet touren i 2015 delte vi ut en pris til Knut Ole Lihaug for hans fantastiske 2. etappe. Dette var en klatreetappe på omtrent 12 høydemeter og ca 150 meter i distanse. Tror egentlig han tyvstartet og. Men innsatsen var det ingenting å si på! Men vi har ikke med ledertrøyer og slikt. Vi sykler samlet og sikkert fra plass til plass. Det er tross alt ikke et sykkelritt. Kondomdrakt og sykkelsko er ikke godkjent bekledning. Vi foretrekker Lederhosen og Dirdl.

BR: I 2016 kolliderte tidspunktet med Tour Des Fjords, og av en eller annen grunn måtte deres arrangement vike plass, med det resultat at rittet startet litt senere. Er du overrasket over at dere ikke fikk dele vei med Tour Des Fjords?
Kim: Ja så absolutt! Vi planla vår rute lenge før Tour des Fjords kom med sin rute. Men de var ikke villige til å flytte ruten sin eller tidspunktet sitt, så da fant vi ut at vi kunne legge Tour des Fjords inn i ruten vår. Det ble en kjempesuksess. Rittleder for Tour des Fjords roset oss i etterkant for all liv og røre vi laget i Tour des Brasseries-svingen. De fikk mer jubel her enn noe annet sted i resten av løypa.

BR: Som et plaster på såret ble du dog intervjuet av Dag Otto Lauritzen, men det alle lurer på; hva spurte han egentlig om, og hva synes han om arrangementet?
Kim: Dag Otto, eller Daggi som jeg kaller ham nå etter vårt møte, trodde jo at Tour des Brasseries ble startet som en følge av Tour des Fjords. Dette måtte jeg selvfølgelig forklare at ikke var sant. Men at vi skulle ta plass rundt løypa og heie. Så måtte jeg jo forklare at vi var glad i øl, og at vi skulle smake på øl hele dagen. Han likte ideen og syntes vi var en fin gjeng. Jeg er litt skuffet over at ikke Daggi og Kaggis kom på besøk etter at Tour des Fjords var ferdig.

Kim Veland intervjues av Dag Otto Lauritzen, eller Daggi, som var i Randaberg for å dekke Tour des Fjords.

BR: Det blir sagt at den høyeste pulsen man har i forbindelse med sykkelrittet er når man prøver å skaffe seg billett. Selv om man i år har økt antallet betraktelig forsvant billettene i What’s Brewing-hastighet. Er det mulig å gjøre arrangementet enda større, eller nærmer man seg en grense?
Kim: Det har vært vanskelig å få fatt i billett de siste to årene. Vi kunne sikkert hatt dobbelt så mange billetter hvis vi ville, eller gjerne enda mer hvis vi hadde reklamert/annonsert for touren. Grunnen til at vi startet dette var jo fordi vi selv i sammen med masse ølglade mennesker skulle få en flott dag med mye godt øl sammen. Hvis touren blir for stor, så går vi fra å selv være deltagere til kun å arrangere. Det er ikke interresant. Da kutter vi heller ut. Vi som arrangerer vil også være med. Vi har blitt kontaktet av hjemmebryggere i andre byer som vil ha liknende arrangement. Dette er tydelig noe som folk liker.

BR: Hvilke hjemmebryggerier er representert i år, og hva kan folk forvente å få i glasset?
Kim: I år stiller 17 hjemmebryggerier (Red.: se liste nederst i artikkelen). Det vil være over 30 forskjellige øl å smake på, alt fra øl med Brett, NEIPA og øl brygget med tang (som i tare). Vi har med en hjemmebrygger som får spesialvann fra en kilde i Sirdalen som er mineralrik og passer NEIPA-stilen perfekt.

Vi har hatt mye godt øl tidligere år, men nivået er høyere i år enn noen gang. Hjemmebryggere som tidligere har vært med har blitt enda bedre. Vi har med oss flere Norgesmestre i år. (Norbrygg og Øl og mat). Vi har mange hjemmebryggere som har vunnet store konkurranser i Rogaland, og også utenfor fylkesgrensene, så dette blir kjempespennende.

Eeny, meeny, miny, moe…

BR: Hva annet enn øl venter årets deltakere? Noe nytt fra tidligere år?
Kim: Det blir jo servert mat underveis. Nydelige rundstykker bakt med meskekorn, kanelsnurrer med vørter og knekkebrød laget med meskekorn. Selvfølgelig laget her på Randaberg. Til og med eggene som er brukt i baksten er fra høner som er fostret på mesk! Ellers blir det, som nevnt tidligere, en ekstra stopp. Denne ligger på et fjell, og kan bli årets tøffeste etappe for noen.

BR: Alkohol og sykkel – tror det er flere som har pakket knær inn i Norgesplaster etter den kombinasjonen. Hvordan er skadestatistikken fra tidligere løp?          Kim: Ingen nevneverdige skader. De fleste som trenger plaster er de som velger å sykle hjem på natten.

BR: Nevnte kombinasjon bare må medføre en del festlige historier – få høre!
Kim: Vi hørte rykter om en i fjor som ble litt trøtt på hjemturen. Han hadde seg en lur på gresset for han syklet videre i morgentimene. Ellers var det en deltaker i 2015 som glemte det fjerde og siste stoppet. Hun syklet direkte fra det tredje stoppet til pubben på Randaberg. Når hun kom inn dørene spurte hun hvor alle var. Hun fikk da til svar at hun var først. Da hevet hun armene over hodet og ropte ut: “Yes, eg vant heile touren!” Vi andre kom tre timer etterpå. Da var hun gått hjem…

BR: Det må legges ned vanvittig mye tid og krefter i arrangementet. Hva er det som motiverer dere?
Kim: Det går en del tid med på planlegging og slikt. Kan ikke nekte for det. Men når man klarer å gjennomføre en hel dag med så mange folk som bare går rundt og smiler og er fornøyde, så er det absolutt verdt det. Ikke minst får vi oss en kjempekjekk dag selv.

Disse hjemmebryggeriene er å finne på årets Tour des Brasseries:

Lystig Brygg
Wagon Wheel Brewery
Bratwurst Brygghus
Enebirk
Three Fingers Brewery
HFK Homebrew
Wet Dog Brewery
Ervebrygg
Blanke Ark Bryggeri
Sandved Brygglaug
GAN
Bitbrewers
Sollihagen Brygghus
OneEyedBrewery
Bratwurst Brygghus/Valdal Handbryggeri
Drunkside Brew
Randaberg Fjellbrygg

Mer info? Søk opp Facebook gruppa “Tour des Brasseries” og be på knærne om medlemskap. Alle billetter for årets ritt er utsolgt. (Tok ca to minutter).

Ett svar til “Tour des Brasseries”

[…] Lørdag 1. september er det klart for den femte utgaven av Tour des Brasseries på Randaberg! Vi har i den anledning stilt sykkelgeneral Kim Veland fem kjappe spørsmål vedrørende årets utgave. Kjenner du ikke til Tour des Brasseries kan du ta en titt på vårt mer omfattende intervju med samme mann i anledning fjorårets ritt. […]

Hva tenker du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: